03-8080 2744 | 03-80800 644 | 019-2345101 (Isnin-Jumaat : 9am-6pm)

“Servis Membina Laman Web Gaya Korporat & Profesional , E-Commerce , Web Jualan Untuk Syarikat / Bisnes Anda! Serahkan Bab Teknikal Kepada Kami. Anda Fokus Tugas Lain Yang Boleh Tambahkan Duit Bisnes!

Daripada: Zaki Yusof
Per: Miliki Laman Web Untuk Perniagaan Dengan Kos Murah dan Cepat!

Nama saya Mohamad Zaki bin Mohamad Yusof atau nama pena saya di FB atau Internet ialah Zaki Yusof. Ada juga yang memanggil saya “Cikgu” sebab kerap mengajar atau menjadi Trainer. Saya adalah graduan Sains Komputer dari Universiti Teknologi Malaysia. Saya tamat pengajian pada tahun 1995.

Saya juga pengasas dan pemilik JomTraining Center (JTC). Sejak 2008, syarikat saya sering menjalankan kursus-kursus berkaitan pembangunan laman web. Seingat saya sudah ribuan orang “anak murid” yang telah dilatih. Mereka terdiri dari semua golongan samada individu, kakitangan kerajaan, syarikat dan pelajar. 

Gamabr-Kursus-JTC

Dalam bidang pembangunan laman web, saya berpengalaman dalam Joomla!, WordPress, MSFrontPage, OpenCart, CSCart. Saya kerap mengadakan kursus-kursus untuk aplikasi di atas. Saya juga berpengalaman dalam membina laman Web Jualan atau Minisite.

Saya juga adalah antara orang terawal (sejak 2005) yang menjalankan perniagaan dan pemasaran Internet di Malaysia dan kerap mengadakan Bengkel Perniagaan Internet secara praktikal sebelum ini. Saya masih ingat lagi, pada waktu itu ramai yang belum tahu tentang perniagaan Internet dan bertanya saya bagaimana untuk menjual di Internet?

Ramai yang sudah berjaya membangunkan laman web mereka sendiri. Bahkan telah menjalankan perniagaan Internet sendiri. Saya tumpang gembira dengan keupayaan mereka.  

open-source

 

Kini saya masih mengendalikan kursus-kursus di atas dan dalam masa yang sama membangunkan laman web untuk syarikat dan individu yang ingin memiliki laman web sendiri.

Hal ini disebabkan ramai yang mengadu dan memberitahu saya berkenaan laman web yang mereka tempah tetapi tidak siap dan susah untuk berhubung dengan pihak yang buat laman web tersebut.

Seolahnya mereka telah ditipu! Secara jujurnya, proses membangunkan sesebuah laman web bukanlah mudah – bukanlah susah.

Ia bergantung kepada banyak faktor. Antaranya apakah tujuan web yang kita ingin bangunkan? Kerana sesebuah web itu dihasilkan mengikut tujuan yang tertentu. Namun, yang pastinya membuat sesebuah laman web yang profesional dan bagus mengambil masa dan perlukan beberapa kemahiran teknikal.

 

Anda Buat Sendiri Anda Kehabisan Masa…

Masa Itu Emas! Sebagai Usahawan Jangan Bazirkan Masa Anda!

  stress-buat-web

Ya… memang betul jika anda yang melakukannya sendiri anda boleh jimat RM. Tetapi, banyak perkara yang perlu anda lakukan untuk menyiapkan sesebuah web tersebut. Tidak memadai dengan hanya memiliki sedikit kemahiran dan anda mampu membuat web dengan sempurna.

Anda sebenarnya memerlukan masa untuk menyiapkan sebuah web yang lengkap. Itu pun jika anda tahu serba serbinya. Apatah lagi jika anda tidak tahu, anda perlu belajar terlebih dahulu. Untuk mahir pula, anda perlukan latihan dan percubaan yang kerap.

Sebagai seorang pemilik syarikat, anda sudah membuang masa kerana sebenarnya anda juga bertanggungjawab terhadap perkembangan bisnes anda. Ini kerana anda terpaksa meninggalkan tugas-tugas lain yang lebih penting untuk bisnes anda hanya semata-mata untuk menjimatkan kos membina laman web (dengan buat sendiri).

Contohnya tugas-tugas pemasaran, pentadbiran, berjumpa pelanggan dan sebagainya anda terpaksa korbankan semata-mata untuk menyiapkan sebuah laman web yang nilainya lebih kecil dari potensi pendapatan anda di luar sana.

Konsep pengurusan perniagaan yang berjaya, anda tidak boleh melakukan kesemuanya. Anda harus bijak memilih tugas yang anda perlu lakukan sendiri atau orang lain lakukan. Tanyalah usahawan berjaya di luar sana. Mereka tak buat kesemuanya.

Apatah lagi membina laman web! Serahkanlah kepada yang pakar dan memang bidangnya. Anda boleh fokus untuk hasilkan duit buat syarikat anda!

 

Sudah Tiba Masanya…

Perniagaan Anda Perlukan Laman Web Yang Pro!

 

sales-jatuhDi zaman ini, adalah sangat penting sesebuah perniagaan memiliki laman web. Namun, ada laman web saja tidak mencukupi. Sebaliknya penampilan dan gaya laman web juga penting kerana ia boleh menggambarkan imej dan mutu perkhidmatan syarikat anda. Laman web yang bakal anda miliki mestilah kelihatan profesional, korporat dan kemas.

Apa yang dimaksudkan laman web profesional? Dengan kata mudah, laman web anda mempunyai domain sendiri. Bukan menumpang pada mana-mana domain. Contohnya nama syarikat anda ialah ALI ABU Enterprise. Anda boleh memiliki laman web dengan domain www.AliAbu.com.my atau www.AliAbu.com dan sebagainya.

Contoh kedua, katakan syarikat anda bernama Ahmad Albab Sdn. Bhd. Anda menjalankan perniagaan kedai makan. Maka laman web anda boleh dinamakan dengan nama domain www.KedaiMakan.com.my atau www.KedaiMakan.com atau sebagainya.

Anda mungkin tertanya-tanya apa itu domain? Untuk memudahkan pemahaman, domain adalah sebenarnya alamat laman web anda. Ini bermakna apabila nama domain anda ditaipkan oleh prospek, maka laman web anda dapat dibaca oleh pengunjung web anda. Contohnya www.AliAbu.com.my , www.KedaiMakan.com dan sebagainya. Oleh itu syarikat anda lebih terserlah imej dan kredibitinya kepada umum. Ia dilihat sebagai sebuah syarikat yang profesional.

Rekabentuk laman web pula mestilah kemas dan menarik. Penggunaan warna, tulisan, gambar, menu dan sebagainya mestilah bersesuaian. Barulah ia akan nampak profesional.

Bagaimanakah Proses Membina Laman Web?

Elok juga saya maklumkan di sini proses membina sesebuah laman web. A ada 3 perkara penting yang perlu anda lakukan iaitu:

Mendaftarkan nama domain

  • Mahir memilih nama domain yang sesuai.
  • Tahu syarat untuk mendaftarkan domain.

Mendaftarkan hosting

  • Mahir dalam penggunaan CPanel
  • Mahir dalam penggunaan FTP (File Transfer Protocol)

Membangunkan web menggunakan aplikasi tertentu.

  • Mahir menggunakan aplikasi tersebut
  • Mahir dalam kerja-kerja grafik

Persoalannya di sini, bagaimanakah untuk anda melakukan semua ini? Dimanakah untuk mendaftar nama domain dan hosting?

Untuk membangunkan web pula anda perlulah memilih aplikasi web yang bersesuaian dengan keperluan atau jenis web yang ingin dibangunkan.

Contohnya anda mungkin menggunakan WordPress, Joomla!, OpenCart, MSFrontpage atau Dreamweaver dan sebagainya. Semua penggunaan aplikasi di atas anda perlu tahu dan mahir menggunakannya.

Sekiranya anda gagal menyesuaikan ia akan menyebabkan laman web anda terbengkalai atau laman web anda tidak sepertimana yang diharapkan. Bercelaru, berkecamuk dan tidak sesuai untuk dipapar kepada umum!

Tidak cukup itu, kerja-kerja grafik juga diperlukan untuk laman web anda kelihatan lebih menarik. Bagaimanakah kerja grafik boleh dilakukan? Gambar perlu disunting sebelum dimasukkan ke dalam laman web untuk mempercepatkan paparan laman web dan sesuai bagi paparan skrin.

Hakikatnya kerja-kerja membina laman web melibatkan kerja-kerja teknikalmemerlukan skill tertentu dan mengambil masa. Saya sarankan usahlah anda melakukannya sendiri jika anda seorang bisnes-man!

 

Anda Sudah Bersedia Untuk Memilikinya? Nanti Dulu…

Saya Nak Berikan TIPS!

Apakah Jenis Laman Web Yang Sesuai Untuk Bisnes Anda?

 

web-sesuaiLaman web sebenarnya ada banyak jenis. Pemahaman yang mudah adalah seperti membina sebuah rumah. Rumah ada berbagai jenis rumah.

Ada rumah teres, semi-d, banglo, kondo dan sebagainya. Oleh yang demikian pembinaannya agak berbeza untuk setiap rumah.

Adalah sangat penting untuk anda mengenalpasti apakah jenis laman web yang anda inginkan? Di bawah ini saya ada sertakan contoh laman web bagi setiap laman web di atas. Anda boleh lihat dan bandingkan.

3 jenis laman web yang sesuai untuk apa jua jenis perniagaan anda. Tak kira samada perniagaan anda menjual produk fizikal atau perkhidmatan. 3 jenis laman web tersebut adalah:

1) LAMAN WEB KORPORAT / PROFESIONAL

Sesuai untuk semua syarikat / organisasi / persatuan / NGO. Gaya persembahan web kelihatan profesional. Ia boleh menggambarkan profesionalisme dan kualiti produk syarikat anda. Ia sangat penting untuk meningkatkan keyakinan prospek apabila melihat laman anda

2) LAMAN WEB E-COMMERCE / SHOPPING CART / KEDAI ONLINE

Sesuai untuk melakukan proses jual-beli pelbagai produk anda secara online. Ianya dilengkapi dengan sistem tempahan, kaedah penghantaran dan bayaran (bank, wang pos, cek, kad kredit) termasuk pengurusan pelanggan. Sebuah web seperti Lazada atau Zalora.

3) LAMAN WEB JUALAN / MINISITE / SALES LETTER

Laman web fokus menjual 1 produk. Anda boleh menjual samada produk fizikal, perkhidmatan atau digital. Contohnya anda ingin menjual kicap, maka anda akan fokus menerangkan kehebatan kicap anda seperti apa kelebihan kicap anda, buatannya dan sebagainya.

Laman WEB KORPORAT Yang Kami Telah Bangunkan

(Ianya sesuai dilihat di mobile device – Responsive)

Laman WEB E-COMMERCE Yang Kami Telah Bangunkan

(Ianya sesuai dilihat di mobile device – Responsive)

Pilih Jenis Laman Web Anda!

Setelah anda mengenalpasti jenis laman web di atas, barulah anda tahu laman web jenis apa yang sesuai untuk bisnes anda? Saya ulangi 3 jenis laman web di atas iaitu:

1 – Web Korporat / Profesional

2 – Web E-Commerce / Shopping Cart / Kedai Online

3 – Web Jualan / Minisite / Sales Letter

Persoalannya, berapakah pelaburan untuk anda memilikinya? Anggaplah ini seperti pelaburan barang pejabat anda. Ianya sudah menjadi barang keperluan untuk bisnes anda. Adakah anda merasakan kos memiliki sesebuah laman web tinggi?

Sebenarnya kos adalah sesuatu yang subjektif. Apa yang lebih penting ialah kami menawarkan pakej yang menarik dan servis berkualiti untuk anda. Anda mungkin boleh mendapatkan pakej yang lebih rendah di luar sana, tetapi bagaimanakan kualiti perkhidmatan dan bantuan sokongan yang diberikan?

Jangan gadaikan wang ringgit dan masa anda (masa juga adalah kos) kepada yang belum pasti!

.

Web Tak Siap, Orangnya Tak Dapat Dihubungi…

Duit Dah Bayar, Rupanya Aku Ditipu Lagi Ni…

 

AWAS anda jangan tertipu dengan perkhidmatan membina web kepada sembarangan pihak atau individu. Silap memilih web anda TIDAK SIAP atau mereka GAGAL DIHUBUNGI.

Ini luahan yang kerap saya terima daripada pelanggan dan pelajar saya. Jika ini yang telah berlaku, jangan salahkan sesiapa, salahkan diri anda sendiri! Kaji dulu latarbelakang mereka.

Jangan pula disebabkan kawan-kawan anda sanggup menyerahkan kerja yang penting ini. Ini pun satu hal juga. Ini bukan macam pinjam baju atau kasut. Ia untuk kepentingan perniagaan anda sebenarnya! Pengalaman saya, ramai yang mengeluh kerana tertipu.

Duit sudah bayar tapi laman web tidak siap-siap lagi! Orangnya pula tak dapat dihubungi! Oleh itu, anda perlu bijak memilih perkhidmatan yang terbaik untuk anda.

jamin-100-kepuasanOleh itu saya ingin menawarkan kepada anda perkhidmatan ini. Anda sudah mengenali saya. Saya bukan orang asing. Syarikat saya beroperasi dan memiliki pejabat urusan dengan kakitangan yang digaji sepenuh masa.

Kini saya menawarkan perkhidmatan ini dengan 100% JAMINAN KEPUASAN dan harga pakej yang ekonomik dan berpatutan mengikut keperluan anda.

Bagi setiap pakej kami menawarkan perkara berikut: (bergantung kepada jenis web)

 

Ketahui Dahulu Ciri-Ciri Pakej Kami!

Kami menyediakan semua jenis domain popular seperti .com, .com.my, .net, .net.my, .edu.my, .org, .org.my dan banyak lagi.
Setiap pakej yang kami tawarkan termasuk hosting diberi PERCUMA! (sementara waktu sahaja!). Kami menyediakan kemudahan hosting yang tinggi uptime-nya (kadar beroperasi). Jenis hosting adalah CPanel. Saiz hosting yang boleh anda pilih mengikut keperluan dan pakej anda.
Anda tidak perlu risau untuk menambah content /  page baru!
Laman web kelihatan lebih menarik dengan slider. Gambar dapat dipaparkan secara bersilih ganti.
Anda akan memiliki emel akaun korporat tanpa had. Syarikat anda seperti syarikat besar. Setiap kakitangan atau unit anda memiliki emel korporat sendiri. Ini boleh menaikkan imej dan kredibiliti syarikat anda di mata pelanggan.
Anda boleh meletakkan peta lokasi syarikat anda. Ini memudahkan pelanggan mengetahui lokasi sebenar syarikat anda.
Koleksi gambar-gambar dapat dipaparkan pada laman web anda. Anda boleh memaparkan gambar perkhidmatan syarikat anda untuk memudahkan pelanggan melihat seperti katalog.
Anda boleh memasukkan gambar tanpa had. Selagi ianya masik tidak melebihi saiz hosting tersebut.
Anda boleh meletakkan video dan audio di dalam web. Ini boleh menghidupkan lagi laman web anda.
Username dan password web akan diberikan kepada anda. Anda boleh melakukan sendiri kemaskini laman web.
Sekiranya anda mempunyai facebook page, anda boleh meletakkan facebook page anda di dalam web. Ini boleh menambah like page anda dan sebagai satu teknik promosi produk anda.
Borang hubungi kami disediakan di dalam web. Pengunjung boleh bertanyakan sebarang pertanyaan kepada anda melalui borang tersebut.
Anda akan diberikan latihan penggunaan web selama 1 hari. Ini bagi memudahkan anda mengurus dan mengemaskini web anda nanti.
Anda akan diberikan bantuan sokongan percuma selama setahun. Anda boleh bertanya dan memaklumkan kepada kami sebarang masalah berkenaan web.

Kenapa Memilih Perkhidmatan Kami?

 

Ini faktor penting supaya anda tidak tertipu. Anda perlulah memilih pihak yang betul-betul tahu dan dipercayai untuk memastikan servis yang anda bayar dapat dilaksanakan dan disiapkan dengan sebaiknya.

Dari pengalaman saya, ramai ‘anak murid’ saya tertipu bila mereka mengupah buat laman web kerana web tak siap, orangnya pula tak dapat dihubungi lagi. Oleh itu anda perlulah membuat pemilihan dan penelitian dengan sebaiknya. 

Kami komited memberikan perkhidmatan untuk anda kerana kami mempunyai TEAM yang khusus untuk ini.

Kesemua mereka adalah pekerja sepenuh masa di syarikat saya. Lihatlah gambar sebenar di bawah ini. Ini adalah gambar di pejabat dan kakitangan saya.

Di pejabat saya. Antara kakitangan saya yang komited dengan tugasan mereka.
Staff saya sedang membuat perbincangan dengan seorang pelanggan web.
Jemput datang ke Pejabat Urusan saya jika anda memerlukan perbincangan lanjut atau boleh terus menghubungi kami di nombor talian di bawah.
Di pejabat saya. Antara kakitangan saya yang komited dengan tugasan mereka.

Di bawah adalah Rajah Aliran Pembangunan Laman Web yang diamalkan. Setiap peringkat mempunyai Standard Operation Procedure (SOP) nya tersendiri. Ini bagi memastikan pembangunan laman web dapat dijalankan mengikut jadual yang telah ditetapkan.


Jangan Buat Web FREE? Jatuh Kredibiliti Anda!

Sekiranya anda serius dalam perniagaan, saya nasihatkan anda tidak menggunakan laman web percuma. Ini boleh menjatuhkan imej dan kredibiliti syarikat anda.

Anda inginkan bisnes yang baik dan besar? Tetapi jika anda buat web free seperti blogspot, freewebs dan sebagainya prospek mungkin beranggapan syarikat anda adalah syarikat kecil-kecilan kerana laman pun hanya menumpang sahaja.

Mengapa tidak anda memiliki laman web sendiri? Kosnya pula bukanlah mahal sangat sehingga puluhan atau ratusan ribu ringgit!? Dengan adanya web sendiri mereka beranggapan syarikat anda berkredbiliti dan yakin dengan perkhidmatan anda.

Oleh itu, jangan persiakan peluang yang ada. Anggaplah kos pembinaan laman web ini adalah sebahagian dari modal perniagaan atau pelaburan anda. Zaman ini mahu tak mahu anda perlu memiliki sebuah laman web yang profesional untuk perniagaan anda. InsyaAllah pulangan daripada modal tersebut akan melebihi pendapatan bisnes anda nanti.

Kerana inilah juga yang saya praktiskan dalam perniagaan saya dari dulu hingga sekarang! Alhamdulillah, dengan adanya laman web yang profesional, ianya banyak membantu untuk perkembangan perniagaan anda.

.

Cepat! Jangan Ketinggalan Lagi.

PROMO SEDANG DIADAKAN SEKARANG!

.

Dalam dunia perniagaan hari ini, laman web adalah satu keperluan penting untuk perniagaan anda. Tidak kira apa jenis perniagaan. Anda mesti memilikinya. Ibarat membuka perniagaan anda memerlukan komputer, meja, kerusi dan sebagainya.

Begitulah juga laman web. Pelaburan sekali ini pasti TIDAK MERUGIKAN anda. Bahkan anda akan kerugian jika tidak memilikinya.

Membina laman web adalah seperti membina sebuah rumah. Jadi, cara paling mudah adalah dengan menghubungi kami. Anda juga boleh bercakap dengan kakitangan saya. Cara tersebut lebih mudah bagi pihak kami memahami keperluan untuk web anda.

Pakej adalah harga promosi terhad! Bila-bila masa tawaran ini akan ditamatkan. Anda boleh bertanya mengikut pakej yang ditawarkan atau terus bertanya web jenis apakah yang sesuai untuk perniagaan / syarikat anda!

.

Tawaran Ini Boleh Berubah Bila-Bila Masa.

Jangan Bertangguh Lagi. Tempah Sekarang!

promo-special

 

Lihat Pakej-Pakej Laman Web Yang DiTawarkan Mengikut Jenis Di Bawah Ini   

Web Korporat    ♦   Web E-Commerce   ♦   Web Jualan 

KLIK DI SINI -> Pakej Web Menarik!

Jangan Bertangguh Lagi. Tempahlah Sekarang!

Sebelum Tawaran Ditamatkan Tanpa Notis!

Anda Tak Akan Tertipu Lagi.

Tingkatkan Marketing Perniagaan Anda!

KLIK DI SINI -> Pakej Web Menarik!

Yang benar,

ttanganzaki

B.Sc.(Hons) Comp Sc UTM
Pengarah Urusan
LIVEWEBS NETWORK & TECHNOLOGY SDN. BHD.

p/s – Dalam dunia perniagaan hari ini, laman web sudah menjadi satu keperluan penting untuk perniagaan. Tidak kira apa jenis perniagaan. Anda mesti memilikinya. Ibarat membuka perniagaan anda memerlukan komputer, meja, kerusi dan sebagainya. Begitulah laman web. Pelaburan sekali ini pasti TIDAK merugikan anda. Bahkan anda akan kerugian jika tidak memilikinya. ROI (Return of Investment – pulangan) yang lebih besar akan anda perolehi dari nilai sebuah laman web di atas untuk perniagaan anda. >> KLIK DI SINI <<

p/p/s – Usah bazirkan masa dan kos anda lagi! Jangan pening, jangan risau. Anda boleh fokus kepada kerja-kerja yang lebih penting iaitu buat duit untuk bisnes anda! Serahkan kepada kami yang sememangnya pakar membina web untuk anda. >> KLIK DI SINI <<

KLIK DI SINI -> Pakej Web Menarik!

Ebook-Buat-Web-300px

Ebook Membina Laman Web Mudah!

Dapatkan PERCUMA bernilai RM150!

Anda telah berjaya! Sila semak emel untuk pengesahan.

Facebook