“Sudahkah Bisnes Anda Miliki Web

Gaya Korporat & Profesional?

Anda Nak Buat Sendiri?!!!

Jangan Bazirkan Masa Anda! 

Lebih Baik Anda Fokus 

Tambah Income Company!”

 

Buat Laman Web Yang Profesional Perlu Kemahiran Teknikal dan Masa!

Daripada: Zaki Yusof
Per: Miliki Laman Web Untuk Perniagaan Dengan Kos Murah dan Cepat!


Nama pena saya di FB atau Internet ialah Zaki Yusof. Ada juga yang memanggil saya “Cikgu” sebab kerap mengajar atau menjadi Trainer khasnya dalam pembangunan laman web. Saya adalah graduan Sains Komputer dari Universiti Teknologi Malaysia dan tamat pengajian pada tahun 1995.

Saya juga pengasas dan pemilik JomTraining Center (JTC). Sejak 2008, syarikat saya sering menjalankan kursus-kursus berkaitan pembangunan laman web. Seingat saya sudah ribuan orang “anak murid” yang telah dilatih. Mereka terdiri dari semua golongan samada individu, kakitangan kerajaan, syarikat dan pelajar. 

Gamabr-Kursus-JTC

Dalam bidang pembangunan laman web, saya berpengalaman dalam Joomla!, WordPress, MSFrontPage, OpenCart, CSCart. Saya kerap mengadakan kursus-kursus untuk aplikasi di atas. Saya juga berpengalaman dalam membina laman Web Jualan atau Minisite.

Saya juga adalah antara orang terawal (sejak 2005) yang menjalankan perniagaan dan pemasaran Internet di Malaysia dan kerap mengadakan Bengkel Perniagaan Internet secara praktikal sebelum ini. Saya masih ingat lagi, pada waktu itu ramai yang belum tahu tentang perniagaan Internet dan saya kerap mengadakan bengkel praktikal untuk menjual di Internet?

Ramai yang sudah berjaya membangunkan laman web mereka sendiri. Bahkan telah menjalankan perniagaan Internet sendiri. Saya tumpang gembira dengan keupayaan mereka.

 

 open-source

Kini saya masih mengendalikan kursus-kursus pembangunan laman web dan dalam masa yang sama membangunkan laman web untuk syarikat dan individu yang ingin memiliki laman web sendiri.

Hal ini disebabkan ramai yang mengadu dan memberitahu saya berkenaan laman web yang mereka tempah tetapi tidak siap dan susah untuk berhubung dengan pihak yang membuat laman web tersebut.

Ini memberikan kesedaran kepada saya untuk mengatasi masalah tersebut. Seolahnya mereka telah ditipu! Secara jujurnya, proses membangunkan sesebuah laman web memerlukan beberapa kemahiran teknikal dan komitmen yang tinggi.

Sesebuah web itu dihasilkan berdasarkan tujuan yang tertentu. Namun, yang pastinya membuat sesebuah laman web yang profesional dan bagus akan mengambil masa dan perlukan beberapa kemahiran teknikal untuk disiapkan.

 

Anda Buat Sendiri Anda Membuang Masa…

Masa Itu Emas! Sebagai Usahawan Jangan Bazirkan Masa Anda!

 

stress-buat-webYa… memang betul jika anda yang melakukannya sendiri anda boleh jimat RM. Tetapi, banyak perkara yang perlu anda lakukan untuk menyiapkan sesebuah web tersebut. Tidak memadai dengan hanya memiliki sedikit kemahiran dan anda mampu membuat web dengan sempurna.

Anda sebenarnya memerlukan masa untuk menyiapkan sebuah web yang lengkap. Itu pun jika anda tahu caranya. Apatah lagi jika anda tidak tahu, anda perlu belajar terlebih dahulu. Untuk mahir pula, anda perlukan latihan dan percubaan yang kerap.

Sebagai seorang pemilik syarikat, anda sudah membuang masa kerana sepatutnya anda bertanggungjawab terhadap perkembangan bisnes anda. Anda perlu mencari sales, membuat marketing dan bukannya kerja-kerja teknikal seperti ini. Ini kerana anda terpaksa meninggalkan tugas-tugas lain yang lebih penting untuk bisnes anda hanya semata-mata untuk menjimatkan kos membina laman web (dengan buat sendiri) yang tidak seberapa sangat nilainya berbanding peluang bisnes di luar sana.

sales-jatuhContohnya tugas-tugas pemasaran, pentadbiran, berjumpa pelanggan dan sebagainya anda terpaksa korbankan semata-mata untuk menyiapkan sebuah laman web yang nilainya lebih kecil dari potensi pendapatan anda di luar sana.

Konsep pengurusan perniagaan yang berjaya, anda tidak boleh melakukan kesemuanya. Anda harus bijak memilih tugas yang anda perlu lakukan sendiri atau orang lain lakukan. Tanyalah usahawan berjaya di luar sana. Mereka tak buat kesemuanya.

Apatah lagi membina laman web! Serahkanlah kepada yang pakar dan memang bidangnya. Anda boleh fokus untuk hasilkan duit yang lebih banyak untuk syarikat anda!

 

Kini Sudah Tiba Masanya…

Perniagaan Anda Perlukan Laman Web Yang Profesional!

 


Di zaman ini, adalah sangat penting sesebuah perniagaan memiliki laman web. Namun, ada laman web saja tidak mencukupi. Sebaliknya penampilan dan gaya laman web juga penting kerana ia boleh menggambarkan imej dan mutu perkhidmatan syarikat anda. Anda mesti memiliki laman web dengan penampilan profesional, korporat dan kemas.

Apa yang dimaksudkan laman web profesional? Dengan kata mudah, laman web anda mempunyai domain sendiri. Bukan menumpang pada mana-mana domain.

Contohnya nama syarikat anda ialah ALI ABU Enterprise. Anda boleh memiliki laman web dengan domain www.AliAbu.com.my atau www.AliAbu.com dan sebagainya.

Contoh kedua, katakan syarikat anda bernama Ahmad Albab Sdn. Bhd. Anda menjalankan perniagaan kedai makan. Maka laman web anda boleh dinamakan dengan nama domain www.KedaiMakan.com.my atau www.KedaiMakan.com atau sebagainya.

Anda mungkin tertanya-tanya apa itu domain? Untuk memudahkan pemahaman, domain adalah sebenarnya alamat laman web anda. Ini bermakna apabila nama domain anda ditaipkan oleh prospek di Internet, maka laman web anda dapat dibaca. Contoh domain seperti www.AliAbu.com.my , www.KedaiMakan.com dan sebagainya. Oleh itu syarikat anda lebih terserlah imej dan kredibitinya kepada umum. Ia dilihat sebagai sebuah syarikat yang profesional.

Rekabentuk laman web pula mestilah kemas dan menarik. Penggunaan warna, tulisan, gambar, menu dan sebagainya mestilah bersesuaian.

 

Bagaimanakah Proses Membina Sebuah Laman Web?

Elok juga saya maklumkan di sini proses membina sesebuah laman web. A ada 3 perkara penting yang perlu anda lakukan iaitu:


Mendaftarkan Nama Domain

  • Mahir memilih nama domain yang sesuai.
  • Tahu syarat-syarat dan cara mendaftarkan domain.

Mendaftarkan hosting

  • Mahir dalam penggunaan CPanel
  • Mahir dalam penggunaan FTP (File Transfer Protocol)

Membangunkan Web Dengan Aplikasi Tertentu.

  • Mahir menggunakan aplikasi tersebut
  • Mahir dalam kerja-kerja grafik

teknikalPersoalannya di sini, bagaimanakah untuk anda melakukan semua ini? Dimanakah untuk mendaftar nama domain dan hosting?

Untuk membangunkan web pula anda perlulah memilih aplikasi yang bersesuaian dengan keperluan atau jenis web yang ingin dibangunkan.

Contohnya anda mungkin menggunakan WordPress, Joomla!, OpenCart, MSFrontpage atau Dreamweaver dan sebagainya. Semua penggunaan aplikasi di atas anda perlu tahu dan mahir menggunakannya.

Sekiranya anda tersilap pilih aplikasi dan gagal menyesuaikannya ia akan menyebabkan laman web anda terbengkalai atau laman web anda tidak sepertimana yang diharapkan. Bercelaru, berkecamuk dan tidak sesuai untuk dipapar kepada umum!

Tidak cukup itu, kerja-kerja grafik juga diperlukan untuk laman web anda kelihatan lebih menarik. Bagaimanakah kerja grafik boleh dilakukan? Gambar perlu disunting sebelum dimasukkan ke dalam laman web untuk kelihatan lebih cantik, mempercepatkan laman web dan sesuai bagi paparan skrin.

Hakikatnya kerja-kerja membina laman web melibatkan kerja-kerja teknikalmemerlukan skill tertentu dan mengambil masa. Saya sarankan janganlah anda melakukannya sendiri jika anda seorang bisnesman!

 


Anda Sudah Bersedia Untuk Memilikinya?

 

Nanti Dulu… Saya Nak Beri TIPS Supaya Anda Tahu

 Jenis Web Yang Betul dan Jimatkan Kos Anda!

 

web-sesuaiLaman web sebenarnya ada banyak jenis. Pemahaman yang mudah adalah seperti membina sebuah rumah. Rumah ada berbagai jenis rumah.

Ada rumah teres, semi-d, banglo, kondo dan sebagainya. Oleh yang demikian pembinaannya berbeza untuk setiap jenis rumah.

Adalah sangat penting untuk anda mengenalpasti apakah cara bisnes yang anda jalankan supaya ia sesuai dengan jenis laman web yang anda inginkan. Di bawah ini saya ada sertakan contoh laman web bagi setiap laman web di atas. Anda boleh lihat dan bandingkan.

3 jenis laman web yang sesuai untuk jenis perniagaan anda. Tak kira samada perniagaan anda menjual produk fizikal atau perkhidmatan. 3 jenis laman web tersebut adalah:

1) LAMAN WEB KORPORAT / PROFESIONAL

Sesuai untuk semua syarikat / organisasi / persatuan / NGO. Gaya persembahan web kelihatan profesional. Ia boleh menggambarkan profesionalisme dan kualiti produk syarikat anda. Ia sangat penting untuk meningkatkan keyakinan prospek apabila melihat laman anda.

AsSyakirin.com.my  |  GeniusPyramid.com.my  |  KadJemputan.com

2) LAMAN WEB E-COMMERCE / SHOPPING CART / KEDAI ONLINE

Sesuai untuk melakukan proses jual-beli pelbagai produk anda secara online. Dilengkapi dengan sistem tempahan, kaedah penghantaran dan bayaran (bank, wang pos, cek, kad kredit) dan pengurusan pelanggan. Web seperti Lazada atau Zalora.

Bellilah.com.my  |  AnnurSufi.com.my  |  Ohsem-Muslimah.com

3) LAMAN WEB JUALAN / MINISITE / SALES LETTER

Laman web fokus menjual 1 produk. Anda boleh menjual samada produk fizikal, perkhidmatan atau digital. Contohnya anda ingin menjual kicap, maka anda akan fokus menerangkan kehebatan kicap anda seperti apa kelebihan kicap anda, buatannya dan sebagainya.

JomTraining.com  |  KursusWebJoomla.com  |  KelasPHP.com


Pilih Jenis Laman Web Anda!

 

Anda telah pun tahu perbezaan jenis-jenis laman web di atas. Setelah anda mengenalpasti jenis laman web di atas, barulah anda tahu laman web jenis apa yang sesuai untuk bisnes anda.

1 – Web Korporat / Profesional
2 – Web E-Commerce / Shopping Cart / Kedai Online
3 – Web Jualan / Minisite / Sales Letter

Jadi, manakah laman web pilihan anda?

Persoalannya, berapakah pelaburan untuk anda memilikinya? Anggaplah kos ini seperti pelaburan barang pejabat anda. Ianya sudah menjadi barang keperluan untuk bisnes anda pada zaman ini. 

Kos adalah sesuatu yang subjektif. Apa yang lebih penting ialah kami menawarkan pakej yang menarik dan servis berkualiti untuk anda. Anda mungkin boleh mendapatkan pakej yang lebih rendah di luar sana, tetapi bagaimanakan kualiti perkhidmatan dan bantuan sokongan yang diberikan? Jangan gadaikan wang ringgit dan masa anda (masa juga adalah kos) kepada yang belum pasti!


Web Tak Siap, Orangnya Tak Dapat Dihubungi..

Duit Dah Bayar, Rupanya Aku Ditipu La Ni…

 

jamin-100-kepuasanAWAS anda jangan tertipu dengan perkhidmatan membina web kepada sembarangan pihak atau individu. Silap memilih web anda TIDAK SIAP atau mereka GAGAL DIHUBUNGI. Ini luahan yang kerap saya terima daripada pelanggan dan pelajar saya. Jika ini yang telah berlaku, jangan salahkan sesiapa, salahkan diri anda sendiri!

Kaji dulu latarbelakang mereka. Jangan pula disebabkan kawan-kawan anda sanggup menyerahkan kerja yang penting ini. Ini pun satu hal juga. Ini bukan macam pinjam baju atau kasut. Ia untuk kepentingan perniagaan anda sebenarnya!

Pengalaman saya, ramai yang mengeluh kerana tertipu. Duit sudah bayar tapi laman web tidak siap-siap lagi! Orangnya pula tak dapat dihubungi! Oleh itu, anda perlu bijak memilih perkhidmatan yang terbaik untuk anda.

Oleh itu saya ingin menawarkan kepada anda perkhidmatan ini. Anda sudah mengenali saya. Saya bukan orang asing. Syarikat saya beroperasi dan memiliki pejabat urusan dengan kakitangan yang digaji sepenuh masa.

Kini saya menawarkan perkhidmatan ini dengan 100% JAMINAN KEPUASAN dan harga pakej yang ekonomik dan berpatutan mengikut keperluan anda. Bagi setiap pakej kami menawarkan perkara berikut: (bergantung kepada jenis web)

 

Ketahui Dahulu Ciri-Ciri Pakej Kami!

Kami menyediakan semua jenis domain popular seperti .com, .com.my, .net, .net.my, .edu.my, .org, .org.my dan banyak lagi.

Setiap pakej yang kami tawarkan termasuk hosting diberi PERCUMA! (sementara waktu sahaja!). Kami menyediakan kemudahan hosting yang tinggi uptime-nya (kadar beroperasi). Jenis hosting adalah CPanel. Saiz hosting yang boleh anda pilih mengikut keperluan dan pakej anda.

Anda tidak perlu risau untuk menambah content /  page baru!

Laman web kelihatan lebih menarik dengan slider. Gambar dapat dipaparkan secara bersilih ganti.

Anda akan memiliki emel akaun korporat tanpa had. Syarikat anda seperti syarikat besar. Setiap kakitangan atau unit anda memiliki emel korporat sendiri. Ini boleh menaikkan imej dan kredibiliti syarikat anda di mata pelanggan.

Anda boleh meletakkan peta lokasi syarikat anda. Ini memudahkan pelanggan mengetahui lokasi sebenar syarikat anda.

Koleksi gambar-gambar dapat dipaparkan pada laman web anda. Anda boleh memaparkan gambar perkhidmatan syarikat anda untuk memudahkan pelanggan melihat seperti katalog.

Anda boleh memasukkan gambar tanpa had. Selagi ianya masik tidak melebihi saiz hosting tersebut.

Anda boleh meletakkan video dan audio di dalam web. Ini boleh menghidupkan lagi laman web anda.

Username dan password web akan diberikan kepada anda. Anda boleh melakukan sendiri kemaskini laman web.

Sekiranya anda mempunyai facebook page, anda boleh meletakkan facebook page anda di dalam web. Ini boleh menambah like page anda dan sebagai satu teknik promosi produk anda.

Borang hubungi kami disediakan di dalam web. Pengunjung boleh bertanyakan sebarang pertanyaan kepada anda melalui borang tersebut.

Anda akan diberikan latihan penggunaan web selama 1 hari. Ini bagi memudahkan anda mengurus dan mengemaskini web anda nanti.

Anda akan diberikan bantuan sokongan percuma selama setahun. Anda boleh bertanya dan memaklumkan kepada kami sebarang masalah berkenaan web.

Kenapa Memilih Perkhidmatan Kami?

Ini faktor penting supaya anda tidak tertipu. Anda perlulah memilih pihak yang betul-betul tahu dan dipercayai untuk memastikan servis yang anda bayar dapat dilaksanakan dan disiapkan dengan sebaiknya.

Dari pengalaman saya, ramai ‘anak murid’ saya tertipu bila mereka mengupah buat laman web kerana web tak siap, orangnya pula tak dapat dihubungi lagi. Oleh itu anda perlulah membuat pemilihan dan penelitian dengan sebaiknya.  Kami komited memberikan perkhidmatan untuk anda kerana kami mempunyai TEAM yang khusus untuk ini.

Kami mempunyai Standard Operating Procedure (SOP) yang jelas untuk pembangunan laman web. Para pelanggan kami tahu dan jelas berkenaan proses pembangunan laman web yang kami lakukan. Di bawah adalah SOP pembangunan laman web kami.

rajah-aliran-buat-web


Jangan Buat Web FREE? Jatuh Kredibiliti Anda!

 

Sekiranya anda serius dalam perniagaan, saya nasihatkan jangan menggunakan laman web percuma. Ini boleh menjatuhkan imej dan kredibiliti syarikat anda.

Anda inginkan bisnes yang baik dan besar. Tetapi jika anda hanya menggunakan web percuma seperti blogspot, freewebs dan sebagainya prospek mungkin beranggapan syarikat anda adalah syarikat kecil-kecilan dan tidak semantap mana kerana laman pun hanya menumpang yang percuma sahaja.

Mengapa tidak anda memiliki laman web sendiri? Kosnya pula bukanlah mahal sehingga puluhan atau ratusan ribu ringgit!?

Dengan adanya web sendiri mereka beranggapan syarikat anda berkredbiliti dan berasa lebih yakin dengan perkhidmatan anda.

Oleh itu, jangan persiakan peluang yang ada sekarang. Semakin cepat anda bertindak semakin cepatlah anda dapat pulangannya.

Anggaplah kos pembinaan laman web adalah sebahagian dari modal perniagaan atau pelaburan anda. Zaman ini mahu tak mahu anda perlu memiliki sebuah laman web yang profesional untuk perniagaan anda. Pulangan daripada modal tersebut akan melebihi pendapatan bisnes anda nanti.

Dengan adanya laman web yang profesional, ianya banyak membantu untuk perkembangan perniagaan anda.

 

Cepat! Jangan Ketinggalan Lagi. 

PROMO SEDANG DIADAKAN SEKARANG!


Dalam dunia perniagaan hari ini, laman web adalah satu keperluan penting untuk perniagaan. Tidak kira apa jenis perniagaan. Anda mesti memilikinya. Ibarat membuka perniagaan jika anda memerlukan komputer, meja, kerusi dan sebagainya. Begitulah juga laman web.

Pelaburan sekali ini pasti TIDAK MERUGIKAN anda. Bahkan anda akan KERUGIAN jika TIDAK MEMILIKINYA.

 

Tawaran Ini Boleh Berubah Bila-Bila Masa.

Jangan Bertangguh Lagi. Tempah Sekarang!

 

promo-special

Laman Web Yang Kami Bangunkan Adalah Responsive

(Boleh Di Papar di Mobile Device)

responsive

Lihat Pakej-Pakej Laman Web Yang DiTawarkan Mengikut Jenis Di Bawah Ini 

 Web Korporat    ♦   Web E-Commerce   ♦   Web Jualan 

KLIK DI SINI -> Pakej Web Menarik!

Jangan Bertangguh Lagi. Tempahlah Sekarang!
Sebelum Tawaran Ditamatkan Tanpa Notis!
Demi Kemajuan Perniagaan Anda!

 

KLIK DI SINI -> Pakej Web Menarik!


Yang benar,

ttanganzaki

B.Sc.(Hons) Comp Sc UTM
Pengarah Urusan
LIVEWEBS NETWORK & TECHNOLOGY SDN. BHD.


p/s – Dalam dunia perniagaan hari ini, laman web sudah menjadi satu keperluan penting untuk perniagaan. Tidak kira apa jenis perniagaan. Anda mesti memilikinya. Ibarat membuka perniagaan anda memerlukan komputer, meja, kerusi dan sebagainya. Begitulah laman web. Pelaburan sekali ini pasti TIDAK merugikan anda. Bahkan anda akan kerugian jika tidak memilikinya. ROI (Return of Investment – pulangan) yang lebih besar akan diperolehi dari sesebuah laman web perniagaan anda. Dapatkan pakej kami sekarang. 


p/p/s –
Usah bazirkan masa dan kos anda lagi! Jangan pening-pening, jangan risau. Jangan anda lakukan ini semua. Anda boleh fokus kepada kerja-kerja yang lebih penting iaitu buat duit untuk bisnes anda! Serahkan kepada kami yang sememangnya pakar membina web untuk anda. Dapatkan pakej kami sekarang. 

 

KLIK DI SINI -> Pakej Web Menarik!

Facebook